Sunday, July 6, 2008

Roosna-Alliku uued käised / New design for national clothes

Aega võttis mis ta võttis aga tehtud nad said! Roosna-Alliku uued käised! Sobilikud Eesti kliimaga: kootud ja pisut heegeldatud ja tikitud soe laste kampsun. Ja kui rääkida pärimustest siis on see kampsik peaaegu, et nelja naisterahva koostöö. Kõik omavahel emad ja tütred. Välja arvatud see kõige noorem. Tema on alles ainult tütar.
Kampsiku tegemine algas siis sellest, et mina ragistasin oma ajusid ja panin paberile mingi uduse kavandi. Uduse sellepärast, et ma ei oska ju üldse kududa. Kudumistöö tegi ära minu ema. Varrukad olid minul küll plaanitud ainult ühtpidi koes kuid ema tegi sellised ruudulised, ütles, et ühtpidi oli igavavõitu. Alguses tundus pisut pentsik aga hiljem vaatasin, et tõesti nii on päris tore. Sellel fotol ongi siis kaks varrukat ja esipool ja tagumine külg.Järgmiseks ajasin tükid kõik kokku ja kudusin krae. Seejärel algas naljakas osa: ma ei mäletanud, et kuidas see heegeldamine käiski. Koolipingis istumisest päris palju aega möödas. Aga pusisin mis ma pusisin, krae ja alumine serv said äärde pitsid.
Alguses kahtlesin nendes värvides, et kas must üldse sobib lapse riietusse ja see nö. "kuldne"??? Aga Järva-Jaani ja Ambla käiste mustrid on enam-vähem just sellistes värvides. Ja on nende mustritega nii nagu nendega on, värvid peaksid siiski üsna samad olema. Tikkimise mustriks võtsin ette Ambla tanu mustrikirja. Kuna töö materjal pole teps mitte puuvillane ja on üsna veniv, tuli loomulikult tikkimispisteid lihtsustada. Litrite asemel (sest litrid ei sobinud üldse kampsunile) leidsin oma nööbikarbist vanaaegseid pärlmutternööpe. Sobisid küll ja läigivad kah.Nii saidki mina ja minu ema ühise kampsuniga ühele poole. Valmis!
Sõleks kasutasin oma vanaema ehk siis minu ema ema prossi. Nii sai temagi kampsuni tegemisest osa. Ja kõige noorem põlvkond pani selle selga ja oli lihtsalt ilus. Muideks, nööpe aitas ta ka sorteerida. Ja nüüd laulupeole! LA-LA-LA-LAAAAAAAAAA
PS. : Rahvusliku projekti (mis kestab kuni 2009 aasta maikuu keskmeni) käigus plaan ka muid riideesemeid oma tirtsule teha. Sest ega ontlik naisterahvas saa vaid kampsuniga jääda. Vaja on ka seelikut, pükse, sokke, sukki, susse, vöid, mütsikest ja ehteid, palju ehteid, sõlgi, prosse, preesid, sõrmuseid ja kaelakeesid!

6 comments:

koduperenaine said...

Tublid olete!!! T6esti v2ga ilus kleit. V2ga h2sti disainitud ning 2 t88deldud.

toompeale said...

vaatasin eile õhtul Su käsitööd otsast otsani läbi ja soovin Sind ainult kiita, korduvalt ja mitu korda!

isehakanud lillekasvataja said...

Ooo, aitähh!

Koduhaldjas said...

tõeliselt ilus asi!
au ja kiitus, jätka samas vaimus!

Kayl said...

Väga vahva :D

Krista said...

Fantastiline idee:) Ja sobib nooremale põlvkonnale nii kenasti.