Thursday, October 2, 2008

Rahvariidesärk mehele 2.osa

Et materjalidega mitte liigselt riskida, otsustasin teha kõigepealt nö. proovilapi ehk pisikese särgi meie pere pesamunale.
Alustasin varrukaotsa kätisest.
Seda ma mäletasin, et kõigepealt tõmbasin paar niiti kätise keskjoonelt välja ja asendasin selle kahekordse joonpistega. (on see nimetus, joonpiste, õige?) Vanasti sai vist ka niite loendatud, et pisted tuleks kõik võrdsed, praegu lasin silma järgi.
Seejärel voltisin kätise õmblusvarud ja tikkisin esimesele poolele umbes 0,5 cm kaugusele kätise servadest ühekordse joonpistete rea.
Järgmisena hakkasin tikkima neid võrgu või vahvli sarnaseid kolmnurki (nimetus teadmata) On need siis need püvisilmpisted, millest Snowdrop kirjutas?
Kõigepealt lihtne ruudustik. Vot selle tegemist ma eriti ei mäleta. Esimesel fotol tikkisin niidid üksteisest üle nagu ristpisted, teisel jätsin ühe lõimeniidi vahele. Kumb variant õige on? Teine jäi igal juhul kuidagi korrektsem.
Need jooned alumisel pildil ei ole tõmmatud pliiatsiga ega volditud triikrauaga. Kui panna riie pehmele alusele ja tõmmata tasakesi nõelaotsaga, jääb ka ilus sirge joon.
Järgmisena nö. punutakse kogu võrk üle. Tegin sellest "punumisest" ka fotoreportaazi aga pildid jäid udused.
 Üks on valmis, teine ka kohe-kohe! 
Vaat kui õige see oli, et alustuseks pisikese särgi tegin. Kätised kukkusid erinevad välja! Aga okei, las praegu olla, ei hakka harutama. Proovisärgi asi. Ka vead on millekski head.
 Järgmisena õmmeldakse kätiste küljed kokku ja see keskmine kahekordne tikkerida õmmeldakse peene õmblusniidiga ja salapistega üle. Tõmbab tikkimise ilusti kokku ja aasakesed jäävad ilusti "kikki" nagu pitsiäär peabki olema.
Jätkub...

1 comment:

Ise Hakanud Lillekasvataja said...

Suvelillekese kommentaar isetegijast: varruka otste murdejoonel kasutatakse liivasilmpisteid ja murdejoonele moodustuvad pilutagid. nii palju siis terminoloogiast. Meil siis tuleva suvel siis pea sama vanad lapsed, mul siis preili pea kaks vana.